Wat is het verschil tussen Nootropics en “smart drugs”?

Nootropics zijn geen smartdrugs

Velen verwarren nootropics nog altijd met smart drugs. Gelukkig bestaan er grote verschillen tussen beiden. Nootropics zijn zowel van natuurlijke als synthetische oorsprong. Dat is een van de weinige gelijkenissen tussen nootropics en smart drugs. In tegenstelling met deze laatsten, zijn nootropics niet verslavend. Maar er zijn nog duidelijke verschillen tussen deze twee producten. Om alle verschillen te achterhalen, moeten we eerst wel weten wat nootropics en smart drugs zijn.

Wat zijn nootropics?

Nu we meer en meer aandacht besteden aan onze gezondheid en gezonde voeding, neemt ook de populariteit van nootropics sterk toe. Zeker nu ook onze wetenschappers van hun positief effect op onze gezondheid en die van onze hersenen overtuigd zijn. Nootropics zijn natuurlijke of synthetische voedingssupplementen die de neuronen in onze hersenen beschermen. Op die manier verbeteren hun energieniveau als de concentratie en hun functioneren. Ze stimuleren bepaalde neuronen in je hersenen en beschermen ze tegen allerlei beschadigingen. Dat leidt ook tot een verhoogde circulatie van zuurstof, en zorgen zo voor een:

  • Beter leervermogen
  • Sterker geheugen
  • Betere concentratie
  • Goed humeur zonder plotse stemmingswisselingen
  • Extra energie voor je hersenen
  • Beter bestand tegen stress

Populaire nootropics

Velen onder ons gebruiken nootropics zonder het zelf te beseffen. Dat doen ze om de meest uiteenlopende redenen. In de eerste plaats om hun gezondheid te verbeteren door bijvoorbeeld hun voorraad vitaminen, mineralen en andere onmisbare nutriënten aan te vullen, voor een betere energie en om beter bestand te zijn tegen allerlei stress situaties. Populaire natuurlijke nootropics zijn cafeïne, ginkgo biloba, panax ginseng en rhodiola. Ze bevatten natuurlijke kruiden die we ook in gezonde, natuurlijke voedingsmiddelen aantreffen zoals in verse groenten en fruit.

Natuurlijke en synthetische nootropics

Ook tussen natuurlijke en synthetische nootropics bestaan verschillen. Vooral op het vlak van doeltreffendheid en hun snelheid waarmee ze werken. Zo reageren heel wat medicijnen die uitsluitend op voorschriften verkrijgbaar zijn sneller dan hun natuurlijke tegenhangers. Deze laatsten werken zonder bijwerkingen, wat bij chemische nootropics niet het geval is.

De werking van nootropics

Nootropics kunnen de aanmaak van cellulaire energie in neuronen en andere hersencellen ondersteunen. Dat danken we aan hun stimulerende werking of aan een verbeterd energiemetabolisme. Daarnaast zijn ze bijvoorbeeld ook in staat om kleine slagaders en aders in je hersenen te verwijden. Dat zorgt niet alleen voor een betere bloedcirculatie of doorbloeding. Het zorgt  ook tot een betere aanvoer van zuurstof, glucose (suiker) of ketonen naar je hersenen. Sommige van deze nootropics beïnvloeden dan weer de aanmaak van sommige hormonen zoals serotonine, acetylcholine of dopamine in je hersenen. Deze hormonen verminderen oxidatieve stress door je te beschermen tegen de vrije radicalen en gifstoffen uit je hersenen af te breken en te verwijderen.

Wat zijn smart drugs?

In tegenstelling met nootropics, zijn smartdrugs producten met een roes opwekkend en verslavend karakter. Ze zijn dus best vergelijkbaar illegale drugs. Die werken ook opwekkend of kalmerend en kunnen zelfs je bewustzijn veranderen. Smartdrugs worden vaak omschreven als een veilig, gezond en onschadelijke alternatief voor illegale drugs maar dat is dus zeker niet altijd het geval.

Verzameling van meerdere producten

Smartdrugs is eigenlijk een verzamelnaam van meerdere producten en categorieën. Zowel smart drinks als smart nutriënten worden meerdere gezondheidsvoordelen toegeschreven, vooral op het vlak van het beter functioneren van je hersenen. Zo is van energy drinks hun stimulerend effect bekend. Ecodrugs zoals planten of paddenstoelen hebben dan weer een bewustzijnsveranderende werking. Smartproducten zijn dan weer een combinatie van ecodrugs met andere stoffen. Nieuwe psychoactieve stoffen, waarvoor vaak nog geen wettelijk verbod geldt, worden vaak ook als smartdrugs omschreven.

Vele smartdrugs legaal verkrijgbaar

Ondanks hun verslavende werking, zijn heel wat smartdrugs toch legaal verkrijgbaar. Op die manier geven ze de consument een gevoel van veiligheid terwijl dat helemaal niet zo is. Vele van deze legaal verkrijgbare smartdrugs kunnen namelijk je gezondheid schaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *